Saturday 12 October 2013

Resepi Hot Pot Potatoes / Lasagna Potatoes

 photo 724608s7aonrbepf_zpsbb182202.gifLama tak update blog. Busy dan komputer kongsi-kongsi kadang2 berebut nak pakai...tu yang dapat jap je luang masa dengan lappy ni.
Oklah tak nak buang masa.....di kesempatan cuti ini Asilah and the geng (my sis and my bro) memasak benda yang mak tak pernah masak.

 photo 1853284x1txfg59vh_zps939b6ca8.gif
Bahan A ( Untuk inti dalam lagsana potatoes ) :

2 labu        Bawang besar
4 biji          Bawang putih
2 biji          Lada merah
   1/2 inci              Halia
   2 sudu teh       Lada boh
   500 g             Ayam kisar
   1 mangkuk     Sayur campur ( ikut suka korang lah nak letak berapa banyak )
   2 sudu teh       Serbuk kari

*Inti dia korang boleh ikut citarasa sendiri sebenarnya ye...

 photo 1853284x1txfg59vh_zps939b6ca8.gifBahan B ( Untuk topping atas inti tadi ) :

2@3 biji          Kentang ( ikut kesesuaian bekas yang diguna )
1 bungkus        Keju Mozarella
1-2 sudu teh    Minyak Zaitun ( untuk dilumur pada kentang yang sudah dihiris nipis )
 Secubit   Garam ( dilumur juga bersama minyak zaitun pada kentang tadi )

 photo 1853284x1txfg59vh_zps939b6ca8.gifCara-caranya :

1. Buat intinya dulu lah kan.......tumiskan bawang merah dan lada merah yang telah dihiris. kemudian tumis lada boh diikuti dengan bawang putih dan bawang merah yang telah dikisar. Dah baik bau masuk pula ayam kisar serta sayur campur kedalam tumisan itu tadi.

Ini adalah hasil tumisan itu tadi


2. Kemudian susunkan lapisan kentang yang telah dipotong nipis-nipis tu di bawah bekas yang nak digunakan.

Susunkan kemas-kemas ye dan potong pun kalau boleh nipi-nipis2 supaya kentang cepat masak

3. Kemudian letakkan inti yang telah ditumis tadi.
Kalau boleh inti jangan berair sangat sebab bila bakar nanti airnya akan keluar.

4. Tutupkan inti dengan kentang yang dihiris nipis tu tadi. Kalau boleh hiris nipis-nipis supaya cepat masak ye.

Tutupkan rapat-rapat ye.

5. Last but not list, tabur keju Mozarella kat atas kentang tu tadi.
Letak keju banyak pun takpe sebab keju tu gaklah penyedapnya.

6. Kemudian bakar dalam oven 180' selama 45min @ bergantung pada empuknya kentang ye.



hmm...pakai loyang biasa je sebab 1st time nak buat takut tak jadi...hehe


SELAMAT MENCUBA !!!!!!!!!!!!!

 photo 443081fwtx95sy3b_zps0a2f3298.gif photo 443081fwtx95sy3b_zps0a2f3298.gif photo 443081fwtx95sy3b_zps0a2f3298.gif photo 443081fwtx95sy3b_zps0a2f3298.gif photo 443081fwtx95sy3b_zps0a2f3298.gif photo 443081fwtx95sy3b_zps0a2f3298.gif photo 443081fwtx95sy3b_zps0a2f3298.gif

No comments:

Post a Comment